2014. július 28., hétfő

1914. július 28 - hadüzenet, háború, Trianon...

Nem mehetünk el szó nélkül a mai nap mellett. 100 évvel ezelőtt üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia  Szerbiának . Ettől a naptól számítják az első Világháború kitörését.
Ha elsétálunk ma egy szál virággal a "Szoborhoz" , Kisfaludi Stróbl Zsigmond gyönyörű szobrához, emlékezzünk meg azokról a hősökről, akik életüket adták a Hazáért.
Az Első Világháború volt az a háború, amely lovagias katonák harcaként indult, majd sok millió ember véráldozata árán dicstelenül,  igazságtalan és méltatlan békekötésekkel zárult.  Soha nem volt addig ilyen gátlástalan háború és soha nem követett háborút ilyen gátlástalan, a legyőzöttet mélyen megalázó és  kirabló békediktátummal záruló béke.  Sok szakértő szerint a háború még ma is tart, száz éve ennek az egy háborúnak különböző szakaszait éljük meg. Nem vagyok történész, de az elmélet érdekes.
A Szobor talapzatára sok füzesabonyi hősi halott neve van felírva. Nagyon soké.  Nagyon sok család siratta, siratja az akkor elhunytakat. 136 név. Ha elgondolkodunk azon, hogy az akkori falu lakossága nem lehetett több 3 - 4 ezer  embernél, érezhető a  veszteség nagysága . A mai napig ható veszteség ez. És megdöbbentő, hogy ezekre a hősökre 50 éven át emlékezni sem volt szabad.....
Talán  szimbolikus , hogy 2002-ben a lokálpatrióták ennél a szobornál bontottak zászlót . Szimbolikus, hogy 2006-ban már a megnyert választás után el lehetett kezdeni a város fejlesztését, elindulhatott mind külsőségeiben, mind belső értékeiben a városépítés. 
És szimbolikus az is - Füzesabony Trianonja - hogy 1918-végéhez hasonlóan  itt is megjelentek az árulók, a haszonlesők, akik  - ahogy 1918-19 az országban - 2010-ben Füzesabonyban is hatalomra segítették az arra méltatlanokat, az Ájtatos, Árpilla és hasonszőrűeket. 

Az Első Világháború négy éve, ahogy a tehetségtelen Ájtatos 2010-14 közötti négy éve is , csak pusztulást, rombolást hozott. 1919-ben volt ereje az országnak a pusztítás után  felállni, megerősödni. 

Lesz e ereje Füzesabonynak az ÖFE ámokfutása, a tolvajlás és lopások után magára találnia ?
Ez az őszi választás tétje. 

18 megjegyzés:

  1. Tanulságosjúlius 30, 2014

    A napokban találkoztam és beszéltem a Nyolcak - ahogy ti nevezitek - közül valakivel. Nem írom le, hogy kivel, ez nem fontos.
    Az ő történetük, úgy tűnik, hogy mostanában jut el a végkifejletig.
    Láthatóan nem kellenek már annak a Nagy Embernek, aki árulásra biztatta őket, s ezért cserébe mindent megígért. Megígért mindent, nem teljesített semmit!
    M-ből nem lett polgármester, de még csak jelölt se. B-nek a feleségét nem vitték be alpolgármesternek. F-ből nem lett megyei képviselő, és még sorolhatnám. És úgy tűnik, hogy még csak tutibiztos befutó logót sem kapnak. Valószínűleg itt ér véget, a történet. Szerintem ezek az emberek hatalomvágyból (?) mindent feláldoztak. Lépten--nyomon hallom, hogy köpködik őket Abonyban, mindennek elmondják őket azért, mert idegen (egri) érdekekért, elárulták a sajátjaikat, és ennek a tolvaj bandának szolgáltatták ki.
    Nem tudni biztosan, hogy részt vettek-e a lopásban, de négyen kétségkívül bandatagok voltak. Jól együttműködő bandatagok.
    Elfelejtették a fiúk, hogy az árulót felhasználják, de sehol nem szeretik. A mocskos munka végeztével pedig dobják őket. Itt is valami ilyesmi történik.
    Remélem, idén megszabadul a város ezektől az emberektől, és elindulhat végre a fejlődés.
    Ahogy Cipó szokta írni: Én biztos, hogy nem szavazok rájuk!

    VálaszTörlés
  2. Naná, hogy tanulságos!augusztus 01, 2014

    Nem szabad mindenkit egy kalap alá venni! A Nyolcakat se!
    Mert ne feledkezzünk meg arról, hogy EGY haszonélvezője azért volt a történteknek: Sipos Attila.
    Ő mindenből a legjobban jött ki, egyedül ő.
    Kiverte a könyvtáros balhét, intézményvezetőként nem hajtotta végre a testület utasítását, arra uszított mindenkit, hogy rúgassák ki magukat. A komcsi hivatalnok (segítségével) késlekedése révén pedig milliós végkielégítést emelt fel, miközben a haverok már biztosították neki Anitánál másnaptól a jó munkát... jó pénzért.
    A Laminéék megbuktatásából is ő jött ki jól: alpolgármester lett, és közel került a 800 millióhoz. Nagyon közel!
    Most megint kavar: jobb oldalon sok jelölt legyen, ő is komolyan esélyes volt a fidesznél, amíg össze nem veszett a "nagy emberrel". Most bosszúból a másik bal oldalon indul. (Biztosítva a fideszt a lojalitásáról). Hát azt azért szögezzük le, hogy ez a pasi nem egy semmi figura. Gátlástalanságával még sokra viheti.
    A többi az simán csak lúzer.

    VálaszTörlés
  3. Balsainak ki az a hülye, aki még egyszer logót ad?

    VálaszTörlés
  4. Nagy nyüzsgés van az ÖFE háza táján. Árpilla mocorog, szervezkedik. De ki lesz a polgármester jelölt? Sipos? Gulyás? Valyon? Esetleg Árpád?
    Még Árpilla a legesélyesebb ezek közül, őt ismerik, sokan olvasták, hallgatták. Arra számítanak, hogy a sok jobboldali jelölt oldalvizén most is beevezhetnek. Úgy, mint négy éve...

    VálaszTörlés
  5. Még hogy szavazás! El ne higgyétek már!
    Az a hír járja, hogy olyan paktum jött létre a FIDESZ , a JOBBIK meg az MSZP között, hogy mindegyik csak három jelöltet indít! Ez azért kell, hogy a három ember, akikben előzőleg megegyeztek, biztos bekerüljön. A jelöltekben előre megegyeztek, csak azokat lehet indítani! A válogatott jelöltek mindegyike jó megbízható kádergyerek , akik majd úgy szavaznak, ahogy kell. Csak a hatalom a fontos, meg az, hogy Gulyásékat ne lehessen felelősségre vonni a 800 millió eltűnése miatt.
    Na ezért nem lehetnek jelöltek, ezért a nagy kussolás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wikileaks PHaugusztus 05, 2014

      Gulyás mondja meg a frankót Abonyban! És Gulyásnak csak N CSaba felel meg, ő is csak azzal a kikötéssel, hogy S Attila lesz mellette az alpolgármester. Mivel az MSZP logó most nem erős, ezért Gulyás úgy döntött, hogy Csabát a fidesz színeiben kell indítani, egyúttal szét kell zavarni a jelenlegi tagságot is.Zsoltival ebben megegyeztek. A paktumhoz csatlakozott a jobbik is. Nekik is megfelel a szoci-fidesz szövetség és Attila, mint alpolgármester. Gulyás ezt jól kiókumlálta. Nem olyan buta parasztgyerek az, mint ahogy sokan gondolják! De a tévedés lehetősége is be van kalkulálva. Akkor sincs semmi, ha véletlenül Noémi, vagy Árpád fut be. Akkor is Attila lesz az alpolgármester, a tényleges hatalom gyakorlója. Gulyás mellett jól kitanulta a csíziót. Ha mindenki 3-4 jelöltet indít, (csak azokat, akiket Gulyás elfogadott) akkor pedig kb. azonos számban lesz képviseletük az önkormányzatban. Ez sem számít igazán, csak annyiban, hogy ki veszi fel a tiszteletdíjat, mert mindenki Gulyást támogatja, vagyis a megválasztott pm-et és Attila alpm-et. (Mint pl. Bíró I. fidezses ellenzéki nagypofájú, aki soha nem bántotta a polgármester urat, csak néha kicsit köszörülte rajta a nyelvét, nehogy megsértődjön.)
      Ki van ez találva. Csak attól az egytől tartanak, hogy valaki a váratlan indulásával bekavar a történetbe.

      Törlés
    2. Nagyon sok vaj van a Gulyás fején, ezért qa nagy szervezkedés, besz@rás!
      Én örülnék neki, ha végre már valaki a körmére nézni. Sajnos ez a helyi jobbiktól nem várható, bár én a tavasszal Vonára szavaztam.
      Vonára bármikor, de ezekre, az abonyi kollaboráns lúzerekre soha.

      Törlés
  6. A N.Csaba jelölését keresztül verték a helyi fideszen.
    Már megvan a megegyezés Sipos meg közötte, hogy Sipos megint alpolgármester lesz. Így a jó komcsik kezébe marad a hatalom.
    Jó lenne már tudni hogy Laminé indul e vagy nem, mert ő nem hiszem hogy ezekkel lepaktál! Azt mondják hogy nem indul, de én nem hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy vállalkozó ismerősöm azt mondta, hogy akkor is NCS-ből csinál polgármestert, ha 20.000Ft-jába kerül minden egyes ember "meggyőzése".
      Mondtam neki, hogy 20.000-ért én is meggyőzhető vagyok és van néhány hasonló haverom.:))))

      Törlés
  7. Remélem jönnek a Lokálpatrióták Laminéval, én biztos rájuk szavazok! Meg abban is biztos vagyok, hogy "megkérdezik" Gulyást és bandáját, hol van az általuk otthagyott nyocszázmillió!

    VálaszTörlés
  8. Engem az aggaszt a legjobban, hogy ha SA polgármester, vagy újra alpolgármester lesz, akkor teljes egészében Mezőtárkány irányítja majd Abonyt. A polgármester asszony már így is magához szólította az idős gondozást, például, és SA-n keresztül sokszor volt döntő a szava. Az újabb választás után félő, hogy teljesen ő irányítja Abonyt.
    Gondolkozzatok!
    Már eddig is látszott a befolyása. Ugye nem akarunk Mezőtárkány külterülete lenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jólértesült abonyiaugusztus 06, 2014

      Az a baj, hogy mindig olyanok kommentelnek, akiknek halovány fogalmuk sincs semmiről. Ebből lesznek a pletykák. Én meg azt hallottam, hogy Laminé meg Tóthné a múlt szombaton együtt kampányolt a piacon a cigányok között. Ha ez igaz, akkor itt már a fekete is fehér. Emberek, ébresztő, jön a Jobbik Laminéval meg a cigányokka!. Ez már a vég.

      Törlés
    2. A Suri surranót jelent, amivel fenéken lehet billenteni a gátlástalanul hatalomra törőket. Igen azokra gondolok, akik nem tisztelik a polgármester Úr erőfeszítéséit és Sipos Attila kompromisszumkészségét. Miért ne irányíthatná Füzesabonyt egy másik Tóthné, a tárkányi Szabó Anita SA-n keresztül? Nagyon jót tenne a városnak! Egy a barátkozáson és kompromisszumkészségen alapuló széles összefogás szilárt alapjára épített önkormányzatra van szükség, kormányzati támogatással! Ennek, Nagy Csaba vezetésével kell létrejönnie, de Sipos, Balsai, Wenczel, Márkus, Vajon, Kádas mint képviselők garanciát kell, hogy jelentsenek a demokratikus működésre! (Fékek-ellensúlyok,koncok-pozíciók rendszere.)
      És miért ne használnánk fel a cigányok szavazatát a jó célok érdekében? Mind a Paczók Úr, mind a polgármester Úr tudja Őket mobilizálni, ha egy a cél!
      Gondolkozzatok el füzesabonyiak, tényleg az kell nektek amiről a jobbikosok beszéltek a sajtótájékoztatójukon, miközben leplezetlenül törtek a hatalom felé? Vagy inkább választjátok a kompromisszumok embereit, akik az asztal mellet hoznak döntéseket és boldogan fogadják el a hatalom ajánlásait! Szerintem ez utóbbi a javallott!
      Mert, és:Olyan világban élünk, ahol a kompromisszumkészség megalkuvást jelet, a hallgatás gyengeség jele.Szeretném egyszer megélni, hogy nem lesz hátrány, de előny sem az eltérő politikai tartozás, hogy emberek teljesítményük, kvalitásuk alapján ítéltessenek. Szeretném megélni, hogy politika közös kényszer és igény alapján magasabb szinteken egyfelé mutasson, hogy nem pártpolitika határozza meg a helyi politikát.A kultúra és a szellem utolsó bástyái is dőlnek, s lesz helyettük SZÉPÚJ VILÁG, melynek talajában nem fogan meg a nyárfa, a kiszáradt patakmederbena fűzfa csonkja nem hoz új vesszőt, a határból továbbáll a párját vesztett pacsirta. Ha a jelent látnák Sziklai bácsi, Zay Béla, Hegedűs Erikáék, Blahó Pista és a régi öregek fent, rosszallóan csóválják a fejüket: - Merre mész Füzesabony? …TALÁLD MEG UTADAT!

      Törlés
    3. Odafigyelő abonyi.augusztus 07, 2014

      Cigány nincs a piacon. A JOBBIK meg Tóthnét indítja, Laminé meg nem döntött még.
      Hogy a miskolci cigányoknak Gulyás egy egész lakótelepet akart csináltatni a telep végében, azt mindenki tudja.

      Törlés
    4. Menj orvoshoz Jól értesült!
      Elgurult a gyógyszer...

      Törlés
  9. Paktum van már megint a mi kárunkra. Amikor a nyolc sz@rházi megcsinálta a balhét, sikerült a Gulyást meg a többi tolvajt hatalomba hozni már megint. Elloptak 800 milliót úgy hogy nyoma sincs. Sipos, Balsai Bíró meg a többi mennyit kapott? 30 ezüstöt? Nem Laminét árulták el hanem bennünket abonyiakat. Most meg már megint a hatalom kell nekik, hogy a maradékot is lenyúlják. Hányok.

    VálaszTörlés
  10. Tóthéknak nem elég még a sok föld ?

    VálaszTörlés

Komment: